Veniturile din pensii

Definirea veniturilor din pensii

Conform art. 68 din Codul Fiscal, veniturile din pensii reprezinta sume primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributiile sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat.
Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.

Retinerea impozitului din venitul din pensii

Orice platitor de venituri din pensii are obligatia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l retine si de a-l vira la bugetul de stat.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.

Impozitul calculat se retine la data efectuarii platii pensiei si se vireaza la bugetul de stat pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se face plata pensiei.

Impozitul retinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.

In cazul unei pensii care nu este platita lunar, impozitul ce trebuie retinut se stabileste prin impartirea pensiei platite la fiecare din lunile carora le este aferenta pensia.

Articole similare

3 Thoughts to “Veniturile din pensii”

  1. madi 60

    Intreb si eu, asa ca sa ma aflu in treaba, cum ramane cu dobanda aferenta sumelor depuse in contul pensiilor de-a lungul anilor ? Nu ma pricep dar, presupun ca statul s-a folosit de acesti bani nu numai pentru a acoperi pensiilor inaintasilor nostri. Macar o parte din fiecare luna s-a folosit de ei.Daca intrebarea mea este corecta atunci n-ar trebui impozitata nicio pensie, indiferent de marimea ei.Cu toate ca exista pensii “nesimtite”, cred ca nu trebuie sa sufere beneficiarii, chiar daca ma doare sufletul vazand marimea lor. Nu ei au legiferat aceste aberatii.

  2. lady gaga

    este gresita sintagma “venituri din pensii”
    pensia este acea suma de bani primita dintr-un fond care s-a constituit din retineri succesive din venitul brut obtinut in perioada activa.
    impozitarea pensiei, indiferent de plafonul stabilit, este o grava incalcare a urmatoarelor principii fiscale:
    1. principiul evitarii dublei impuneri, intrucat venitul din care a fost retinuta contributia la fondul de pensii a fost impozitat la data realizarii lui
    2. principiul cotei unice, intrucat suma tuturor pensiilor incasate de un cetatea este diferita de suma tuturor contributiilor
    3. principiul deductibilitatii contributiilor din venitul brut, intrucat se impoziteaza ceva care a fost anterior exonerat de impozitare

  3. marcel patulea

    Mi se pare o nesimtire sa impozitezi pensia dupa ce ai contribuit o viata pentru a o obtine.Este rusinos si plafonul de numai 1000 lei neimpozabil.Cred ca plafonul ar trebui sa fie undeva la 2000 lei.( este oare posibil ca o pensie mai mare de 250 Euro sa fie impozitata!!) Ma gandeam si eu ca la batranete mai ai nevoie si de medicamente sau poate vrei sa pleci undeva sa te relaxezi. S-au poate vreti sa-i exterminati cat mai repede. Oricum ideea ca intr-un viitor varsta de pensionare va ajunge la 70 de ani mi se pare elocventa. Eu zic sa nu mai platim nici CAS PENTRU CA ORICUM NU O SA MAI APUCAM SA NE PENSIONAM.
    Mai degraba ati elimina nedreptatile legate de calculul pensiilor, vezi modul de pensionare al magistratilor si al celor ce activeaza in armata. De ce nu se utilizeaza aceasi lege pentru toti,cat ai contribuit atata pensie ai. In plus, de ce unii trebuie sa iasa la pensie la 65 de ani si altii la 50 de ani( nu vorbesc de mineri ci de cei ce lucreaza in armata). Nu mai vorbesc de cei ce lucreaza in magistratura care dupa numai 21 de ani lucrati pot iesi la pensie si inca cu ce pensii. Rusine!!

Comentariul tau aici